DATAREISEN

DATAREISEN

Datareisens langsiktige ambisjon er å øke forståelsen av digitale data for befolkningen.  Slike data kan bestå av tall, tekst, lyd, bilder, osv og kan for eksempel være representasjoner av innsamlet kunnskap, meninger, opplysninger, etc. Disse behandles oftest elektronisk og settes så sammen i en struktur eller et mønster for å representere for eksempel informasjon. Data er nøkkelen til at sykehuset kan tilby bedre behandling til kreftpasienter, til at meteorologene kan forutse hvor stormen ville treffe land eller til at bonden får vannet i tide og sikret en god avling i et vanskelig år. Data hjelper myndigheter med å få ned kriminaliteten i belastede områder, hjelper banken med å vite hvem dekan stole på med et lån eller hjelper flyselskaper med å spare drivstoff. Data påvirker alle fagområder, bransjer, sektorer og funksjoner, og vi påvirkes av dataøkonomien gjennom både produksjon og konsumering av digitale data - både som enkeltindivid og på virksomhetsnivå.

Prosjektet skal utvikle 3 emner og et frittstående online kurs som brukes som pensum i de 3 emnene. I de første piloteringene av Datareisen-emner (høsten 2023) spisser vi oss imidlertid inn på rollen vi omtaler som bestilleren - en helt kritisk rolle for alle virksomheter som ønsker å utforske og utnytte mulighetene som data gir. Bestilleren er bindeleddet og brobyggeren mellom virksomhetens kjerneleveranser og forretningsutvikling på den ene siden, og teknologisk utvikling på andre siden. Denne rollen er likerelevant i private og offentlige virksomheter, store og små.

Datareisen er finansiert av Kompetanse Norge (nå HK-dir) gjennom fleksible videreutdanningstilbud.

Høsten 2023 oversettes Dataresien til engelsk av Equinor.

Læringsmateriell (og frittstående online kurs):

DATAREISEN

3 UiB EVU Kurs (7,5 SP totalt):

Høsten 2023 starter UiB opp en rekke med tre mindre emner som tar for seg data og digitalisering. Alle 3 kurs bruker DATAREISEN som pensum.

LSCI652A  Fantastiske data


Data finnes overalt og er en forutsetning for og samtidig et produkt av alle digitale teknologier, dingser og tjenester - fra sosiale medier til nettbutikker, treningsklokker, tingenes internett og kunstig intelligens. Data er like viktig for disse som oksygen er for mennesker.

Men hva er data, hvor kommer de fra, og hva kan de brukes til? Målet med kurset er å gi deltakerene grunnleggende kunnskap i hva data og digitalisering gjør med oss og samfunnet vi er del av, hva slags teknologi som ligger bak og hva du selv kan gjøre for å få en hånd på rattet.

Deltakerne vil også tilegne seg nødvendige grunnleggende ferdigheter for å utføre kritisk tenkning over datas roller i samfunnet. Innhold i kurset inkluderer tema relatert til hva er data, digitalisering, datafisering, data livssyklusen, og «data literacy».

 

LSCI652B Nyttige data

Men hvordan henter vi nyttig informasjon fra de stadig økende mengdene data vi omgir oss med? Hvordan organiserer, tolker, og presenterer vi dataene til interessenter og beslutningstakere? Og ikke minst, hvordan sikrer vi dataene, gullet vårt, på en forsvarlig måte slik at informasjonen om oss selv, våre virker, og verden rundt oss ikke kan misbrukes av uønskede krefter? Kurset bygger på, og har som mål å gi deltakerne kunnskap om databehandlingsprosesser som anvendes i verden rundt oss, teknologiske prosesser som gir dataene mening på fleksible måter, regler og medfølgende tiltak som bidrar til sikring av data i trygge rammer, samt hvordan data er selve arnesteinen for virksomheter på veien mot et bærekraftig samfunn.

Deltakerne vil tilegne seg nødvendige ferdigheter til å organisere data og, gjennom spørringer, anvende dataene på dynamiske måter der ønsket data kan sorteres fra uønsket og frembringes som nyttig informasjon i sammenhengen som gjelder. Deltakerne skal kunne forstå presentasjon av data, være i stand til å vurdere hvilke data som kan anvendes til hvilke formål, samt forstå grunnleggende strategier for sikring av sensitive data som, hvis på avveie, kan få alvorlige konsekvenser for økonomi, samfunn, ja, endog menneskelig trygghet og sikkerhet.

LSCI652B DATAREISEN prosjektarbeid


Data er menneskers gull, og, som forutsetning for og produkt av digitale teknologier, selve oksygenet i informasjonssystemene rundt oss. Men hva betyr dette for oss selv og prosessene i vår umiddelbare nærhet? Hvordan spiller konseptene og temaene diskutert teoretisk i LSCIxx1 fagene inn på oss personlig, og hvordan anvendes de faktisk til nytte i omgivelsene vi omgir oss med? Og, ikke minst, hvordan sikres dataene under behandling slik at de ikke kan misbrukes i åpenbare, og mindre åpenbare sammenhenger, av uønskede krefter?

I dette kurset, som bygger på LSCI652A og (valgfritt) LSCI652B arbeider studentene i grupper med å avdekke bruksområder, nytteverdi, og/eller problemstillinger med datalagring, oppbevaring, prosessering, og presentasjon i samfunnet rundt dem. Ved endt kurs skal studentene kunne avdekke, beskrive, og analysere konkret bruk av data som anvendt i digitalsamfunnet og virksomheter gjennom fordypning i et eller flere av temaene omtalt i de andre kursene.

Project Period:

1 September 2021 - 31 December 2023

Project Period:

September 2021

December 2023

Funded By:

Project Leader:

Barbara Wasson

Project Members:

UiB: Jeanette Samuelsen, Anja Salzmann, Fredrik Breien, Malgorzata Cyndeka, Leonora Onarheim Bergsjø (HiØ); Digital Norway: Christian Albertsen, Annita Fjuk, Dragana Trifunovic; Newslab: Mikael Lunde; FEED: Jonas Vetlesen, Marius Tetlie, Mathias Madsen Stav, Rune Yndestad Møller

Project Partners:

SLATE, UiB

Digital Norway

On contract:

Newslab AS

FEED AS

Brukerepartner:

DNB

SMART INNOVATION NORWAY

FN-SAMBANDET

NORSKE HAVNER

OSLOREGIONEN

Finansiering

Kompetanse Norge (nå HK-dir)

More Relevant Projects

See All